user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Johan har chans att vinna Infrastipendiet: "Jag söker nya utmaningar konstant"

Johan Klarin Nilsson på ME-företaget JKN Entreprenad AB. Foto: Ryno Quantz

Den 25–26 januari är det dags för Stora Infradagen, ME:s årliga evenemang där bransch och beslutsfattare möts för att diskutera infrastruktur och innovationer. Under dagarna delas också Infrastipendiet ut, ett pris som hyllar unga maskinentreprenörer som utmärkt sig lite extra.

En av tre slutkandidater som har chans att vinna stipendiet för år 2023 är Johan Klarin Nilsson, 38 år och vd på JKN Entreprenad AB i skånska Önnestad. Firman har funnits sedan 2009 och har ungefär 50 anställda. De jobbar brett med bland annat sanering, nyproduktion, bostäder och exploateringsprojekt.

Med några dagar kvar till prisutdelningen på Stockholm Waterfront, där Stora Infradagen äger rum, ringde vi upp Johan för att byta några ord.

Grattis till nomineringen! Hur känns det, blev du förvånad?

– Ja, det var inget man var beredd på. Det känns roligt! Något bra verkar man ha gjort.

Vad är du mest stolt över med ditt företag?

– Personalen. Att de är nöjda och tycker man är en bra arbetsgivare, det är roligt och något jag är stolt över. Att vi lyckats, alla vi som jobbar här.

Infrastipendiet handlar ju om att lyfta unga maskinentreprenörer som kan vara förebilder i branschen. Har du själv haft någon förebild?

– Jag är ju uppväxt i branschen och har träffat många företagare och maskinister. En förebild är Sven Astell i Malmö som hade en entreprenadfirma på den gamla goda tiden. De var duktiga och driftiga och byggde mycket. Firman Entreprenad AB E & G Jönsson är en annan förebild.

Vilken är den viktigaste egenskapen för att bli en framgångsrik företagare?

– Jag blir ju aldrig nöjd, jag söker nya utmaningar konstant. Att se möjligheter och att vara positiv är fruktansvärt viktigt. Jag har svårt att säga nej också, det kan vara ett bekymmer. En gång har jag sagt nej till ett jobb, och då sov jag inte den natten!

Vad hoppas du att dina anställda tänker om dig som chef?

– Att jag är en bra chef, rättvis och tydlig. Alla kan inte vara nöjda, men jag får bra feedback.

Har du någon favoritmaskin?

– Ska jag hoppa in och köra i en kvart så är bandtraktor fruktansvärt roligt. Man kan skapa saker, skapa mycket och rätt snabbt. Grävmaskinen också, den har man kört hela livet.

Hur skulle du reagera om du vann? Är du den skrytsamma eller blygsamma typen?

– Jag har alltid sagt att jag är världsmästare, och det har jag fått äta upp hela livet! Man blir ju mer ödmjuk med åren. I sådana sammanhang, när man står på scenen, då tar man det nog lite lugnt tror jag. Sedan när man hunnit smälta det blir man kanske lite tuffare hemma.

Är det någon programpunkt under Stora Infradagen som du ser särskilt mycket fram emot? Det blir bland annat yrkesbevis, brott mot företag, elektrifiering, AI och extremväder.

– AI är jag intresserad av, vad det innebär för oss. Elektrifierade lastbilar och maskiner har vi provat, och jag är väldigt positivt överraskad får jag säga, nu när jag fått testa. Extremväder är också intressant, vad innebär det för oss som yrkesgrupp? Brott har vi mot oss hela tiden, det är vardag. Men det ska bli roligt med Stora Infradagen. Nu får man lämna in kavajen på kemtvätt så man är ren och fin!

Ur juryns motivering: Med medvetna satsningar inom teknik, utveckling och hållbarhet har Johan likt en racerförare tagit företaget från 0 till 90 miljoner kronor på tio år.

Mer om Infrastipendiet och tidigare vinnare

Stora Infradagen 25–26 januari – program och anmälan

Publicerad den 16 januari 2024