user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Stora Infrapriset

Johan Klarin Nilsson tillsammans med ME:s vd Anders Robertsson och ordförande Peter Flygt. Foto: Mats Jarmer

För att uppmuntra fortsatt utveckling i branschen har Maskinentreprenörerna instiftat Stora Infrapriset. Priset ska gå till en ung, kreativ maskinentreprenör som utmärkt sig lite extra som en god förebild för branschen. På Stora Infradagen 2024 delades det ut för åttonde gången.

Bakom Stora Infrapriset (tidigare Infrastipendiet) står ME och ME:s Framtidsforum. Priset är på 30 000 kronor, och är ett personligt pris till vinnaren.

Priset hette fram till prisutdelningen 2024 Infrastipendiet, och de tidigare vinnarna kallas därför stipendiater.

Stora Infrapriset för år 2023 gick till Johan Klarin Nilsson

Juryn utsåg tre slutkandidater som hade chans att vinna. På Stora Infradagen 25–26 januari presenterades segraren.

Det blev Johan Klarin Nilsson, vd på JKN Entreprenad AB i skånska Önnestad som blev 2024 års vinnare av Stora Infrapriset, för sina insatser under år 2023.

Vinnarintervju med Johan Klarin Nilsson

Om de tre slutkandidaterna:

Intervju med Fredrik Kallin på Vemdalens Sprängtjänst AB

Intervju med Henrik Gustavsson på SG Maskin AB

Intervju med Johan Klarin Nilsson på JKN Entreprenad AB

Vad betyder Stora Infrapriset?

Att få äran att ta emot Stora Infrapriset är stort. För vinnaren betyder det inte bara pengar, utan också en hjälp i den fortsatta karriären. Tidigare vinnare berättar att priset framför allt är ett kvitto på att man gör något bra och är på rätt väg. Det blir ett sätt att visa att man är en uppskattad leverantör till branschens kunder, och kanske också en attraktiv arbetsgivare.

Kriterier

Alla entreprenörer som är medlemmar i ME och är under 40 år kan nomineras till Stora Infrapriset. När vinnaren ska utses är det några kriterier som juryn tittar lite extra på och poängsätter efter:

Kreativitet och innovation

Vinnaren kan vara någon som visat kreativitet på ett företagsamt sätt, exempelvis genom att ha använt sig av ny teknik, eller utvecklat befintlig. Man kan också ha introducerat en ny produkt eller utvecklat nya arbetsmetoder. Nytänkande premieras!

Hållbarhet ur tre perspektiv

Här tittar juryn på miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Det kan vara någon som är redo att ställa om till fossilfritt eller elektriskt. Det kan också handla om någon som jobbar aktivt med mångfald eller arbetsmiljö. Ett annat alternativ är någon som återinvesterar i företaget på ett ekonomiskt hållbart vis.

Förebild för branschen

Vinnaren ska vara någon som är en god förebild för andra företagare. Man måste ha långsiktiga ambitioner med sitt företag, och kunna fungera som en ansvarstagande och inspirerande ambassadör för branschen.

ME besöker bröderna Isaksson – se filmerna

Det var bröderna Andreas och Mikael Isaksson på Isakssons Markteknik AB som fick ta emot Infrastipendiet på Stora Infradagen 2023, för år 2022.

I den här filmen kan du höra bröderna Isaksson berätta om hur medlemskapet i ME hjälpte dem när de hamnade i tvist med ett stort bolag:

 

I den här filmen berättar Andreas och Mikael om fördelarna med att investera i sin personal:

Uppdaterad den 30 januari 2024

Intervjuer med våra tidigare stipendiater

Mikael och Andreas Isaksson_Isakssons Markteknik AB_848x363.jpg

Möt Andreas och Mikael Isaksson

Nu har vinnaren av fjolårets Infrastipendium utsetts. Det blev Kalix-bröderna Andreas och Mikael Isaksson och deras företag Isakssons Markteknik AB som fick ta emot det ärofyllda priset på Stora Infradagen 2023.

Läs mer om 2022 års stipendiat

christianNielsen-infrastipendiat-848x363.jpg.jpg

Möt Christian Nielsen

2021 års infrastipendiat har nu korats och det var Christian Nielsen, vd och ägare på Oscarssons Mark & Entreprenad AB, som fick ta emot priset under Stora Infradagen 2022. Christian har varit anställd på företaget sedan 2007 och mottot har alltid varit att "se möjligheterna, inte problemen."

Läs mer om 2021 års stipendiat

JohanJanssonInfrastipendiet848x363.jpg

Möt Johan Jansson

"Det känns som att vi har tagit rivningsarbete till en helt ny nivå när det gäller både planering och genomförande."

Läs mer om 2020 års stipendiat