user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Fredrik har chans att vinna Infrastipendiet: "Jag är stolt över vår digitala resa"

Fredrik Kallin på ME-företaget Vemdalens Sprängtjänst AB. Foto: Privat

Den 25–26 januari är det dags för Stora Infradagen, ME:s årliga evenemang där bransch och beslutsfattare möts för att diskutera infrastruktur och innovationer. Under dagarna delas också Infrastipendiet ut, ett pris som hyllar unga maskinentreprenörer som utmärkt sig lite extra.

En av tre slutkandidater som har chans att vinna stipendiet för år 2023 är Fredrik Kallin, 35 år och vd på Vemdalens Sprängtjänst AB. Den lilla firman med fem medarbetare startades 2015 och är verksamma i södra Norrland och Mellansverige. Uppdragen är alla typer av sprängarbeten för både privatpersoner och företag, men även en del andra entreprenadarbeten.

Med några dagar kvar till prisutdelningen på Stockholm Waterfront, där Stora Infradagen äger rum, ringde vi upp Fredrik för att byta några ord.

Grattis till nomineringen! Hur känns det, blev du förvånad?

– Ja, det blev jag. Det känns väldigt ärofyllt. Det känns som ett kvitto på att man gör något rätt, och stärkande för självförtroendet. Väldigt roligt!

Vad är du mest stolt över med ditt företag?

– Resan vi gjort med den digitala biten de senaste åren. Från att ha stått och handmålat på berget när vi ska borra, till att ha allt digitalt. Det har både gett större effektivitet och en avsevärt bättre arbetsmiljö. Det är skönt att slippa stå och vingla på bergskanter utan i stället kunna ha allt i en fil direkt i maskinerna.

Infrastipendiet handlar ju om att lyfta unga maskinentreprenörer som är förebilder i branschen. Har du själv haft någon förebild?

– Ja, mina första förebilder har varit mina två hårt arbetande föräldrar som drivit varsitt bolag. Där fick jag tidigt insyn i vad som krävs för att driva ett bolag. Jag har dessutom äran att nu ha några av mina förebilder som kunder.

Vilken är den viktigaste egenskapen för att bli en framgångsrik företagare?

– Oj, svår fråga! Om jag får välja flera skulle jag säga pannben, kämpaglöd och att försöka omge sig med bra människor. Då tror jag att man får en bra start. Att lära sig fakturera i tid är också viktigt för att få allt att snurra, och för att kunna växa.

Vad hoppas du att dina anställda tänker om dig som chef?

– Att jag inkluderar dem och att jag inte styr med järnhand. De ska kunna vara med och påverka. Jag hoppas de känner att jag är lättsam att jobba med och en bra kollega. När man jobbar tillsammans är ett bra arbetsklimat viktigt.

Har du någon favoritmaskin?

– Ska jag själv köra så föredrar jag grävmaskin. Då får man utlopp för lite kreativitet, det är en riktig allroundmaskin.

Hur skulle du reagera om du vann? Är du den skrytsamma eller blygsamma typen?

– Jag skulle bli otroligt glad! Är varken skrytsam eller blyg men skulle ta emot priset med stor ödmjukhet.

Är det någon programpunkt under Stora Infradagen som du ser särskilt mycket fram emot? Det blir bland annat yrkesbevis, brott mot företag, elektrifiering, AI och extremväder.

– Jag har inte fördjupat mig i programmet än, men det mesta av det där låter intressant. Det händer mycket just nu!

Ur juryns motivering: Med säkerhet som adelsmärke och med medvetna hållbarhetsval har Fredrik visat att en yngre företagare kan bli en viktig aktör i branschen.

Mer om Infrastipendiet och tidigare vinnare

Stora Infradagen 25–26 januari – program och anmälan

Publicerad den 16 januari 2024