user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Henrik har chans att vinna Infrastipendiet: "Vi är ett sammansvetsat gäng som hjälps åt"

Henrik Gustavsson på ME-företaget SG Maskin AB. Foto: Privat

Den 25–26 januari är det dags för Stora Infradagen, ME:s årliga evenemang där bransch och beslutsfattare möts för att diskutera infrastruktur och innovationer. Under dagarna delas också Infrastipendiet ut, ett pris som hyllar unga maskinentreprenörer som utmärkt sig lite extra.

En av tre slutkandidater som har chans att vinna stipendiet för år 2023 är Henrik Gustavsson, 37 år och vd på SG Maskin AB (Stig Gustavsson Maskin AB), med säte i Borås. Firman grundades 1964 av den då 15-åriga Stig Gustavsson, pappa till Henrik. 2016 köpte Henrik företaget och i samband med det etablerades den förkortade versionen av företagsnamnet. Uppdragen är bland annat uthyrning, markarbeten och husgrunder, och man har ungefär 50 anställda.

Med några dagar kvar till prisutdelningen på Stockholm Waterfront, där Stora Infradagen äger rum, ringde vi upp Henrik för att byta några ord.

Grattis till nomineringen! Hur känns det, blev du förvånad?

– Ja, det blev jag. Jag var nominerad förra året också och tänkte egentligen inte så mycket mer på det. Så det kom verkligen som en överraskning att jag tagit mig så långt detta år. Det känns positivt, jag är en ung entreprenör som gjort en jäkla resa. Så stor är ju inte branschen, så det är jättekul.

Vad är du mest stolt över med ditt företag?

– Att vi är ett så fantastiskt härligt gäng, vi är sammansvetsade och hjälps åt. Vi har rätt personer på rätt plats, alla medarbetare är drivna och duktiga på sitt jobb. Det tycker jag är extremt kul.

Infrastipendiet handlar ju om att lyfta unga maskinentreprenörer som kan vara förebilder i branschen. Har du själv haft någon förebild?

– Inte direkt i branschen men jag är väldigt intresserad av idrott och har därför en del idrottsliga förebilder som inspirerar mig i arbetet. Jag brukar säga att när jag tog över företaget var vi i division 5, sedan har vi klättrat till division 2. Nu ska vi försöka komma till ettan och hålla oss kvar!

Vilken är den viktigaste egenskapen för att bli en framgångsrik företagare?

– Att vara driven och att kunna bemöta olika typer av människor. Det är nog mina starkaste egenskaper.

Vad hoppas du att dina anställda tänker om dig som chef?

– Att jag är en go gubbe, haha! Jag vill vara de anställda nära, det är väsentligt med ett ömsesidigt förtroende. Jag hoppas att de tänker att jag alltid finns till hands och att jag är en driven chef som alltid tänker framåt. Jag hoppas också att de tänker att vi alltid har haft arbete och är en trygg och säker arbetsgivare.

Har du någon favoritmaskin?

– Får jag köra så kör jag helst en Volvo EC220E. Med den har man ett omväxlande jobb, man kan man gräva rejält men också jobba med finplanering.

Hur skulle du reagera om du vann? Är du den skrytsamma eller blygsamma typen?

– Jag är mer ödmjuk, men jag skulle bli extremt stolt.

Är det någon programpunkt under Stora Infradagen som du ser särskilt mycket fram emot? Det blir bland annat yrkesbevis, brott mot företag, elektrifiering, AI och extremväder.

– Extremväder låter väldigt intressant. Det blir vi väldigt påverkade av i branschen. Regn, extremkyla, mycket snö som ska köras bort. Vi har absolut haft uppdrag kopplade till extremväder. Vid översvämningar har vi byggt vallar för att fastigheter inte ska bli mer skadade.

Ur juryns motivering: Med tydlig strategi har Henrik utvecklat verksamheten och fått företaget att växa starkt de senaste tio åren.

Mer om Infrastipendiet och tidigare vinnare

Stora Infradagen 25–26 januari – program och anmälan

Publicerad den 16 januari 2024