user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

"Jättebra att ha ME att luta sig mot"

Stina Enegren har jobbat i firman på heltid sedan 2018. Foto: Marcussons Entreprenadteknik AB

MEDLEMSFÖRMÅNER. Stina Enegren, HR-ansvarig på medlemsföretaget Marcussons Entreprenadteknik AB, är en av de som brukar ringa till ME-rådgivningen. Där får hon hjälp att tolka kollektivavtal och stöd i hur hon ska hantera olika frågor.

ME:s rådgivningstelefon, det journummer där medlemmarna får svar på både arbetsgivar- och branschfrågor, har funnits sedan 2018. Den som ringer 010-256 99 99 får kontakt med någon av ME:s rådgivare runt om i landet. Men det är inte alla som drar nytta av förmånen. I årets medlemsundersökning svarade 10 procent att de inte ens känner till den.

På medlemsföretaget Marcussons Entreprenadteknik AB jobbar ungefär 45 anställda. Stina Enegren är HR- och ekonomiansvarig och har jobbat i firman på heltid sedan 2018. Stina brukar ringa både direkt till specifika företagsrådgivare på ME, och till rådgivningstelefonen. Genom åren har hon bland annat haft frågor om att anlita underentreprenörer, och om kollektivavtalen i stort.

– Det kan vara något jag inte hittar i avtalet eller något som är svårt att tyda. Det är vid sådana tillfällen jag hör av mig till ME.

Vad tycker du om den hjälpen du har fått?

– Jättebra! Era medarbetare är kompetenta, vet vad de pratar om och har alltid snabba svar på frågarna. De är bra på att förklara så man förstår.

Utöver rådgivningstelefonen brukar Stina använda sig av ME:s webbinarier för att få information. De äger rum några gånger i veckan, med paus under sommaren. I övrigt är hon lite dålig på att veta vilka förmåner som finns att tillgå, menar hon.

– Hjälp med frågor förstås. Om det har hänt något med en medarbetare och man har frågor kring det, då får man jättebra hjälp. Det är skönt att ha det stödet. Det finns ju också jurist man kan prata med om man har något större problem som man behöver reda i. Det är jättebra att man har det att luta sig mot.

Vad är det största värdet med att vara medlem i ME? Hur betalar medlemsavgiften igen sig?

– Bra webbinarier med nyheter. Bra hjälp om man har frågor om kollektivavtal eller hur man ska tänka i olika situationer som kan uppstå med underentreprenörer eller en medarbetare. Det finns många tillfällen när man inte vet hur man ska göra. Då har man någon att fråga.

Rådgivningstelefonen har öppet vardagar 8–16.

Kontakta ME-rådgivningen

Alla medlemsförmåner

Medlemsfakta

Namn: Stina Enegren.
Titel: HR-ansvarig/ekonomiansvarig.
Företag: Marcussons Entreprenadteknik AB.
Medlemmar sedan: 2007.
Antal anställda: cirka 45.
Typ av jobb: markarbeten, grundarbeten, vägbyggnationer med mera.
Verksamma: i Östergötland med omnejd.

 

Publicerad den 23 maj 2023