user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Johannes har chans att vinna Stora Infrapriset: "I början fick jag kriga"

Johannes Henriksson på ME-företaget Elleholms Maskin AB. Foto: Privat

Den 23–24 januari är det dags för Stora Infradagen, ME:s årliga evenemang där bransch och beslutsfattare möts för att diskutera utvecklingen av svensk infrastruktur. Då ska också Stora Infrapriset delas ut, till en ung maskinentreprenör som utmärkt sig lite extra.

En av tre som gått vidare och har chans att vinna priset är Johannes Henriksson, 38 år. Han startade Elleholms Maskin AB år 2009. Företaget finns i Pukavik i västra Blekinge och har 80 anställda. Det står i dag på tre ben – entreprenader, transporter och återvinning, och ungefär hälften av jobben är egna entreprenader.

Vi ringde upp för att gratulera, för att ta reda på framgångsfaktorerna för att lyckas i branschen – och förstås för att höra vad favoritmaskinen är.

Hej Johannes, du är en av våra tre slutkandidater till Stora Infrapriset! Grattis!

– Tack. Jättekul!

Vad är du mest stolt över med ditt företag?

– Gänget vi är, och hur vi jobbar ihop. Det är roligt att komma till jobbet. Vi löser förfrågningarna vi får på ett bra sätt och har många bollar i luften.

Livet måste kunna gå ihop

Du jobbar ju aktivt med arbetsmiljön och tycker det är viktigt att man ska kunna få ihop jobbet med familjelivet. Är det en framgångsfaktor som arbetsgivare tror du?

– Ja, jag tror det. I dagens samhälle är det viktigt, märker man. Jag har det likadant själv, haha! Numera tar båda ofta lika stort ansvar hemma. Då ska det inte vara några konstigheter att kunna sköta sitt privatliv och samtidigt göra ett bra jobb.

I Blekinge är Elleholms Maskin en av de tre största arbetsgivarna inom kategorin. De ligger i framkant vad gäller arbetsmiljö och har en anställd HR-person. Att det ska gå att vara förälder, kunna vabba och vara föräldraledig, är viktigt. För att klara utmaningen vad gäller schemaläggning satsar företaget mycket på att utbilda personalen. Genom att alla har en hög kompetens och behörighet går det lättare att byta ut personer i olika projekt, hoppa in för varandra.

Johannes flexibla filosofi uppskattas bland de anställda.

– Ja, jag tror att de värdesätter det här. Jag har inte haft mycket folk som slutat och bytt till en konkurrerande entreprenadfirma i närheten. De som slutat har flyttat eller bytt inriktning. Vi har många som har kommit tillbaka också.

Ingen konkurrens, bara samarbete

I stället för att se företagen i samma område som konkurrenter har Johannes ett nära samarbete med dem. De förmedlar ofta jobb till varandra och tar in varandra som underleverantörer. Genom att hjälpa varandra kan de tacka ja till fler jobb och på så sätt få en större kundbas och kännedom om företaget.

– Det känns som den yngre generationens företagare hjälps åt på ett annat sätt. Vi säger aldrig nej, utan ringer till grannen och frågar om de har tid. Då kan de köra jobbet genom oss, och nästa gång blir det tvärtom. Det blir ett jämnare flöde.

Johannes är uppvuxen på en gård och fick med sig maskinintresset därifrån. Förebilder har han haft gott om.

– Ja, det finns många. Man ser upp till de som är äldre och som gjort den här resan innan.

Att nu tävla om Stora Infrapriset innebär att han själv blir en förebild i branschen, oavsett om han vinner eller inte. Men vägen har inte varit spikrak.

– Jag har fått jobba för att göra mig ett namn. I början fick jag kriga för att komma in. Nu får vi förfrågningarna i stället, innan fick vi ringa och sälja in oss.

"Jag vill vara en trygghet för de anställda"

För att nå framgång måste man vara lyhörd, tycker han. Viktigt är också att ta in den kompetens man själv inte har, för att få den dagliga driften att funka.

– Man måste lita mycket på folk också. Man kan inte peta i allt utan får släppa en del. Man måste våga lita på medarbetarna, som gör ett väldigt bra jobb.

Vad hoppas du att dina anställda tänker om dig som chef?

– Jag hoppas att de ser upp till mig, jag vill vara en trygghet för dem.

Allt eftersom företaget vuxit har det blivit mindre tid i maskin för Johannes. Men ett par timmar i veckan kan det bli, och dem njuter han av.

– Jag kör själv mycket hyvel, det är en favorit.

Prisutdelning under Stora Infradagen

När entreprenadbranschens största evenemang äger rum i januari ska inte bara Stora Infrapriset få en ny vinnare. Många intressanta programpunkter ska också hinna avhandlas. Bland annat står följande frågeställningar på agendan:

Hur kan en trivsam och säker arbetsmiljö göra dig till en attraktiv arbetsgivare?

Entreprenörens roll i totalförsvaret – vad blir din uppgift i händelse av krig?

Mer pengar till infrastruktur, men hur får vi mer infrastruktur för pengarna?

För Johannes är arbetsmiljö ett av ämnena att se fram emot. Entreprenörens roll i totalförsvaret låter också intressant, tycker han.

– Vi bor i Blekinge och har mycket med försvaret att göra. Själv ska jag befinna mig på Gotland om det blir krig. Vad händer om jag får det brevet eller samtalet, att jag ska vara där om två dagar? Vad händer med firman?

Hållbarhet är också viktigt för Johannes, han jobbar aktivt både med den miljömässiga hållbarheten och den sociala. Företaget har investerat i en egen flispanna, så att de kan elda med det de tar tillvara. Under de år företaget har vuxit har de återinvesterat det mesta i firman igen för att kunna fortsätta växa och för att kunna få en bra arbetsmiljö och kompetensutveckla personalen.

Nästa steg? En app, som Elleholms Maskin håller på att ta fram tillsammans med en branschkollega – som också varit nominerad till Stora Infrapriset.

Mer om Stora Infrapriset och tidigare vinnare

Stora Infradagen 23–24 januari – program och anmälan

Publicerad den 2 december 2024