Har du frågor?
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, vardagar 8-16. Eller mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!
Samla varje maskins dokumentation i en fordonspärm som följer med i maskinen. Viss dokumentation är det lagkrav på att den ska finnas tillgänglig. Att ha all dokumentation på ett och samma ställe är smart.
Varje maskin ska ha en fordonspärm där ni samlar den dokumentation som hör till maskinen. Viss dokumentation är nödvändig, men annat kan också vara bra att ha tillgängligt i maskinen.
Kom ihåg att alltid bevara originaldokument på företaget. Använd kopior i fordonspärmen.
Arbetsmiljöverket kräver att fordonspärmen minst innehåller:
Den här dokumentationen ska kunna visas upp för en byggarbetsmiljösamordnare för utförandet (BAS-U) på en arbetsplats och för Arbetsmiljöverket vid en arbetsmiljöinspektion.
* OBS: Om du använder en eller flera besiktningspliktiga anordningar utan att kunna visa upp senaste besiktningsintyget riskerar du att få betala en sanktionsavgift. Den är på minst 40 000 kronor och upp till 400 000 kronor.
Arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning, säker användning (AFS 2023:11) – Arbetsmiljöverket
Läs särskilt avsnitten:
Det är vanligt att beställaren har krav i sina upphandlingar på att maskinen som ska utföra arbetet uppfyller vissa miljövillkor.
Därför är det bra att Fordonspärmen innehåller dokument som styrker att miljökraven uppfylls, exempelvis:
Registrerade motorredskap med tjänstevikt över 2 000 kilo ska vara trafikförsäkrade enligt Trafikskadelagen (1975:1410).
Motorredskap klass I ska kontrollbesiktas första gången 4 år efter att det togs i bruk och därefter med 24 månaders intervall enligt Fordonsförordningen (2009:211).
Fordonspärmen kan därför med fördel innehålla kopior av:
Digitala format som är tillgängligt via mobiltelefon eller liknande är alltid användbart. Tänk på att uppgifter om godkänd kontrollbesiktning och giltig försäkring för fordon som är registrerade lagras även hos Transportstyrelsen och går att få tag på den vägen.
Sms-tjänsten Besiktningsuppgifter – Transportstyrelsen
E-tjänster inom vägtrafik – Transportstyrelsen
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, vardagar 8-16. Eller mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!
Uppdaterad den 20 december 2024