Har du frågor?
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, vardagar 8-16. Eller mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!
Risker finns i nästan alla delar av en entreprenad: ekonomiska, tekniska och juridiska risker. Planera för att minska riskerna genom att i förväg utvärdera riskerna, använda standardavtal och dokumentera överenskommelser.
En risk är ett mått på negativa konsekvenser av en framtida händelse. Risken beror på två faktorer: sannolikheten av att en viss händelse inträffar samt konsekvenserna av händelsen om den inträffar. Det finns en mängd olika risker inom en entreprenad: ekonomiska, tekniska och juridiska risker.
Du kan påverka och därmed minska din risk genom att bland annat dokumentera de överenskommelser som du och din kund träffar innan entreprenaden ska utföras. Kom ihåg att även löpande dokumentera de överenskommelser som ni träffar under entreprenadtiden till exempel ändringar och tillägg. Även det minskar din risk. När en risk övergår till en verklig händelse brukar konsekvensen av det i de flesta fall resultera i en högre kostnad för dig som entreprenör.
Standardavtalen AB 04 och ABT 06 är framtagna gemensamt av såväl beställar- som entreprenörsidan. I avtalen framgår det ofta vem som ansvarar för vad i en entreprenad. Genom att ni sinsemellan har gjort upp vem som ansvarar för vad, har du som entreprenör en möjlighet att få bättre kontroll över vilka risker som du ansvarar för. Och kan därmed göra det som står i din makt för att de inte ska uppstå.
Standardavtal i entreprenader, AB 04 och ABT 06
Ett sätt att påverka dina risker är att i anbudet reservera dig för okända faktorer såsom förekomsten av berg eller större stenar. Ett annat alternativ är att specificera vad som ingår, respektive inte ingår i entreprenaden. Du kan få klart för dig vad du ansvarar för och vad du inte ansvar för genom att noga läsa igenom förfrågningsunderlaget och ställa frågor i de delar som är oklara. Då blir det tydligt vilka risker som finns i entreprenaden. Det är dock inte möjligt vid offentliga upphandlingar. Då kan det istället vara nödvändigt att försöka få svar på eventuella oklarheter redan innan anbudet lämnas.
För dig som entreprenör är det intressant att försöka utvärdera riskerna och kostnaderna i de entreprenader där du tänker lämna in ett anbud.
När du räknar ut kostnaden för en risk multiplicerar du sannolikheten för att risken ska inträffa, med kostnaden av att detta inträffar (vissa risker är större än andra).
Genom att göra väl avvägda riskbedömningar kan du som entreprenör se till att ha de marginaler som krävs för att kunna genomföra entreprenaden med ett positivt ekonomiskt resultat vid entreprenadens slut.
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, vardagar 8-16. Eller mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!
Publicerad den 16 maj 2016
Uppdaterad den 14 oktober 2020