Har du frågor?
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, vardagar 8-16. Eller mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!
När du säljer maskiner eller andra varor via auktion finns det ingen specifik lag som reglerar försäljningen. Men det finns vissa regler och lagar som ändå kan bli aktuella och som är bra att känna till.
Om du säljer en vara direkt till ett företag eller en person och ni har kommit överens om vad som gäller för att varan ska överlämnas måste alla inblandade hålla det avtalet. Detta oavsett om det gjorts skriftligt eller muntligt. Det kallas för principen att avtal ska hållas (eller "pacta sunt servanda").
När det kommer till auktioner är det inte alltid lika lätt att skilja på vem som är säljare och vem som är köpare. Därför finns det andra regler och avtalsvillkor som kan reglera ansvarsfrågan om det uppstår tvister.
Relationen mellan auktionsförrättare och säljare är ofta ett kommissionsförhållande. Med det menas att den som har åtagit sig uppdraget kallas kommissionär och den som vill sälja varan kallas kommittent.
Oftast har auktionsfirmorna olika villkor i sina avtal gällande ansvar, tvister med mera. Därför är det viktigt att du som säljare noggrant studerar auktionsförrättarens villkor innan du ingår ett avtal. Om avtalet är otydligt eller om man har glömt att reglera något kan man i många fall använda kommissionslagen som tolkningsunderlag.
Om säljaren är näringsidkare är även vissa bestämmelser i kommissionslagen dispositiva, det vill säga att det går att avtala om annat.
Generellt brukar auktionsförrättare bland annat ha följande ansvar:
Både auktionsförrättare och du som säljare kan oftast säga upp avtalet direkt om någon av er inte har fullgjort era skyldigheter enligt avtalet eller kommissionslagen. Som huvudregel krävs det bland annat att felet är av väsentlig betydelse. En uppsägning av avtalet ska göras skriftligen.
När du säljer din vara på en auktion beror ansvaret vid en eventuell tvist dels på vad du och auktionsförrättaren har kommit överens om, dels på vad auktionsförrättaren och köparen har kommit överens om.
En auktionsförrättare kan sälja en vara i sitt eget namn men för din räkning. En auktionsförrättare kan även sälja en vara via fullmakt. Här är det viktigt att gå igenom fullmakten, då det finns speciella regler kopplade till olika fullmakter.
När en begagnad vara säljs på auktion sker det som regel enligt befintligt skick – det är köplagens utgångspunkt. Det innebär att det finns en högre tröskel för när en vara anses innehålla fel. Det påverkar i sin tur köparens möjlighet att exempelvis kunna kräva att ett eventuellt fel ska åtgärdas eller häva köpet.
Möjligheten att få ersättning är starkt begränsad i köplagen då köparen inte har rätt till prisavdrag alls. Om en tvist skulle uppstå är den därför inte alltid helt lätt att avgöra vad som gäller eftersom det beror på flera saker; till exempel vad som är fel och hur partförhållandet ser ut.
Om köparen är näringsidkare ska krav ofta i första hand riktas mot auktionsförrättaren. Om däremot köparen är konsument kan krav som regel riktas även mot säljaren om auktionsförrättaren exempelvis är på obestånd.
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, vardagar 8-16. Eller mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!
Uppdaterad den 24 februari 2025