user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Säkerhetskultur – attityder och beteenden på arbetsplatsen

En av de viktigaste förutsättningarna för ett framgångsrikt arbetsmiljö- och säkerhetsarbete i din verksamhet är att var och en på arbetsplatsen har förståelse för sin egen roll och betydelse i det arbetet, och alltid bryr sig om att arbeta säkert.

Här kan du se en film med ME:s arbetsmiljöspecialist och företagsrådgivare, Charlotta Dieden. Vad betyder egentligen säkerhetskultur och vem har ansvaret för den? Charlotta besvarar viktiga frågor gällande säkerheten på arbetsplatsen! 

Fler filmer från ME

En god säkerhetskultur innebär att ha gemensamma värderingar och attityder som syftar till att skapa en säker arbetsplats. Det är du som arbetsgivare som lägger grunden till en god säkerhetskultur genom att bestämma och visa vilka attityder och beteenden som ska gälla på arbetsplatsen, och sedan konsekvent agera utifrån det.

Du som ledare är avgörande

Ledningens engagemang i, och inställning till säkerhetsfrågorna är avgörande för viljan och motivationen hos övriga medarbetare att arbeta med frågorna.

Om du som arbetsgivare sätter upp tydliga mål med säkerhetsarbetet och kommunicerar målen till övriga medarbetare samt löpande följer upp arbetet, visar du att säkerhetsarbetet prioriteras. Därmed lägger du också grunden till övriga medarbetares attityder till säkerhetsfrågorna.

Attityder styr beteenden

Attityderna styr medarbetarnas beteenden på arbetsplatsen – medvetet eller omedvetet – och påverkar efterlevnaden av de regler och instruktioner kring säkerhet som du som arbetsgivare bestämt.

Attityder handlar till stor del om ett företags värdegrunder vad gäller arbetet med säkerhetsfrågor, det vill säga hur viktiga frågorna är för företaget, vad företaget vill "stå för" och förmedla såväl internt som externt.

Faktorer för att skapa en god säkerhetskultur

Några viktiga faktorer för dig som ledare i ett företag för att skapa en god säkerhetskultur:

  • Skapa förståelse för den säkerhetskultur som ska gälla genom att låta alla vara delaktiga i arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet och få möjlighet att kunna påverka sin egen arbetssituation.
  • Skapa positivt engagemang kring frågorna genom att lyfta fram goda exempel i verksamheten som kan sprida sig.
  • Håll arbetsmiljö- och säkerhetsfrågorna levande och synliga genom att regelbundet ta upp frågorna på olika möten med personalen och sätta av tid för frågorna.
  • Var ett föredöme genom att "leva som du lär".
  • Belöna och uppmuntra rätt säkerhetsbeteende.
  • Korrigera eller avbryt fel säkerhetsbeteende.
  • Uppmuntra och uppskatta skyddsombudens skyddsarbete på arbetsplatsen.

Säkert beteende på arbetsplatsen – exempel

När väl du som ledare har tagit täten, och visat hur viktiga säkerhetsfrågorna är, måste alla hjälpas åt i säkerhetsarbetet. En god säkerhetskultur är ett lagarbete där alla måste bidra och agera säkert.

Säkert beteende handlar bland annat om:

  • Att tänka på sitt eget arbetsmiljöansvar och ta det på allvar; att tänka på att genom att skydda sig själv skyddar man också andra.
  • Att följa ordnings- och skyddsreglerna på arbetsplatsen och använda angivna skyddsanordningar samt föreskriven skyddsutrustning.
  • Att inte ta riskfyllda genvägar på grund av tidsbrist eller bekvämlighet.
  • Att uppmärksamma arbetsledare eller skyddsombud på brister på arbetsplatsen så att bristerna kan rättas till så snart det går.

Mer information hos Prevent och Arbetsmiljöverket

Läs mer om säkerhetskultur och hur du utifrån några konkreta tips och råd kan skapa en bättre säkerhetskultur hos Prevent och Arbetsmiljöverket:

Säkerhetskultur – Prevent

Säkerhetskultur, ett samspel mellan människor och riskstyrning – Arbetsmiljöverket

Självskattning och tips via webbenkäter

Med hjälp av enkla kostnadsfria webbenkäter hos Prevent och Arbetsmiljöverket kan du som arbetsgivare göra en självskattning av ditt företags säkerhetskultur, och få tips på hur ni tillsammans i företaget kan hitta sätt att förbättra säkerhetskulturen.

Enkät om säkerhetskultur – Prevent

Självskattning om säkerhetskultur – Arbetsmiljöverket

Broschyr – Säkerhet och miljö

Vet all personal på ditt företag som jobbar med och runt maskiner hur de ska tänka kring skyddsutrustning, olyckor, farligt avfall eller klimatsmart körning? Vi har tagit fram en broschyr full med matnyttig information. Den finns också digitalt, så att du kan skriva ut hela eller delar av den, eller kopiera texter till egna rutiner och instruktioner.

Beställ tryckta exemplar i vår webbshop

Ladda ner Säkerhet och miljö (pdf 8,73 MB)

Har du frågor?

Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, måndag-fredag 816. Du kan också mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!

Uppdaterad den 19 december 2024