Årets vinterrapport visar att branschen fortsätter utmanas av flera konjunkturrelaterade faktorer. Mindre företag klarar sig bättre än de större, som står inför större svårigheter. Ett tema i rapporten är beredskap – tre medlemmar berättar hur de förbereder sig för framtiden.
Maskinentreprenörernas konjunkturrapport MEKO, som har publicerats två gånger om året sedan 2015, ger en inblick i branschens nuvarande läge och framtidsutsikter. MEKO står för Maskinentreprenörernas konfidensindikator.
Sex delparametrar ingår i det som kallas MEKO-värdet: arbetsvolym, orderstock, maskinstock, faktureringsläge, beläggningsgrad och efterfrågan på tjänster.
Trögare utveckling än väntat
MEKO-värdet för november 2024 visar ett försämrat läge jämfört med för ett halvår sedan. Alla sex delparametrar visar ett sämre läge. Utfallet blev svagare än förväntat, men följer ändå säsongens mönster. Trots det svaga resultatet är värdet bättre än vid samma tidpunkt förra året och bara något sämre än i november 2022.
Arbetsvolymen minskar
Arbetsvolymen har minskat mest och ligger nu på den lägsta nivån på fyra år. Prognosen för de kommande sex månaderna är att situationen kommer att förvärras ytterligare. Det beror delvis på minskade investeringar inom bostadsbyggande och lokaler.
Positiv vändning 2025
Trots svåra tider väntas den svenska tillväxten ta fart 2025, med ökade investeringar och konsumtion. Det skapar möjligheter för entreprenörerna att växa och utvecklas, samtidigt som de stärker sin förmåga att möta ökande krav på hållbarhet, innovation och effektivitet.
Företagarna själva förväntar sig också en viss återhämtning de kommande månaderna.
Små företag påverkas mindre
Företag som har kunnat ställa om till projekt inom till exempel skog, gruvor, infrastruktur, avfallsåtervinning och industri har haft en mer positiv utveckling.
Arbetsvolymen bland mindre företag har påverkats lite mindre. Större företag har däremot haft svårare att anpassa sig. Den negativa utvecklingen inom byggindustrin med lågt byggande av bostäder och lokaler påverkar vissa företag kraftigt.
Försiktiga beställare och framskjutna projekt
Räntekostnader och drivmedelspriser har varit de största orosmomenten i de senaste mätningarna. Nu är den största osäkerheten på marknaden att beställare är mer försiktiga, att projekt skjuts upp och att det är svårt för företagen att ta ut kostnadsökningar.
Företagen sparar in och anpassar sig
Liksom i de två senaste undersökningarna är det en fjärdedel av de tillfrågade som varit tvungna att göra förändringar i verksamheten.
Företagen har anpassat sig genom att spara in på rörliga kostnader, sälja maskiner, ta uppdrag som man vanligtvis inte brukar ta och skjuta på investeringar.
Minskad personalstyrka
Rekryteringssituationen är stabil, men det är fler företag som minskar personalstyrkan än som ökar den. Drygt hälften av företagen har oförändrad personalstyrka, medan 23 procent har minskat och 17 procent har ökat.
Mindre lönsamt med snöröjning
Snöröjning är fortfarande en viktig del av verksamheten för ME:s medlemsföretag. Men förutsättningarna är utmanande, och lönsamheten har minskat. Endast 15 procent säger att de tar snöröjningsuppdrag för att det ger en rimlig intjäning, jämfört med 21 procent 2022.
Tema: beredskap i osäkra tider
I årets rapport har medlemsföretagen fått svara på frågor om beredskap. Klimatet och en orolig omvärld utmanar maskinentreprenörernas beredskap. Det tuffa konjunkturläget och de senaste årens krympande bygginvesteringar sätter också medlemsföretagens ekonomiska uthållighet på prov.
- Drygt 55 procent har personal i beredskap i händelse av långvarigt och intensivt snöfall.
- En tredjedel har personal i beredskap för att kunna hantera skyfall och översvämningar.
- Få har reservdelslager, men nästan 30 procent har bränslelager.
- Nära hälften menar att man ganska enkelt kan ställa om 20 procent av verksamheten med hänsyn till kompetens och maskinpark.
Tre medlemmar tipsar om hur man rustar företaget för svårare tider
Tre företagare delar med sig av sina tankar om maskinentreprenörernas roll i att hålla samhället robust och förberett i händelse av kris. De berättar också hur de själva jobbar för att klara ekonomiskt utmanande tider. På sidan 24 kan du läsa hela berättelserna och ta del av alla tips. Här är ett smakprov:
Kenth Möllers tips: "Se till att kunderna pratar gott om dig"
Louise Perssons tips: "Underhåll maskinerna löpande"
Mikael Larssons tips: "Ha en bra relation med din lokala bank"
Vill du läsa hela rapporten?
Maskinentreprenörernas konjunkturrapport: Vinter-MEKO 2024 (pdf 2,07 MB)
Publicerad 10 December 2024