user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Johan Klarin Nilsson fick Stora Infrapriset: "Jag försöker förnya, vill alltid ha det senaste"

Johan Klarin Nilsson tillsammans med ME:s vd Anders Robertsson och ordförande Peter Flygt. Foto: Mats Jarmer

Under Stora Infradagen 25–26 januari delades Stora Infrapriset ut. Priset hyllar unga maskinentreprenörer som utmärkt sig lite extra, och bakom det står Maskinentreprenörerna. Årets vinnare blev Johan Klarin Nilsson, vd på JKN Entreprenad AB i skånska Önnestad.

Johan är 38-åringen som på dispens började som maskinförare redan vid 15 års ålder. Han gick fordon- och anläggningsutbildning i gymnasiet men jobbade all ledig tid för att kunna ha råd med sin karriär som roadracingförare. Den karriären lade han sedan ned för att satsa helhjärtat på företaget.

JKN Entreprenad AB har funnits sedan 2009 och har runt 50 anställda. Företaget jobbar brett med bland annat sanering, nyproduktion, bostäder och exploateringsprojekt. Johans verksamhetsområde var först lokalt kring Kristianstad men täcker numera hela Skåne, södra Småland, Jönköping och Blekinge. Han har en stor blandning av kunder, allt ifrån länsstyrelser och kommuner till VA-bolag och regionala byggbolag.

Firade med bubbel

Precis som i fjol hölls ME:s Stora Infradagen på Stockholm Waterfront. Det årliga arrangemanget löpte över två dagar, där torsdagen var vikt åt ME-medlemmar och lockade 300 personer. På fredagen öppnades dörrarna upp för alla, och besökssiffran landade på hela 500 deltagare.

När Stora Infrapriset (tidigare Infrastipendiet) skulle delas ut under torsdagskvällens Stora Infrapuben var det alltså Johan Klarin Nilsson som vann och fick komma upp på scenen för att ta emot prischeck, diplom och applåder.

Om Stora Infrapriset och tidigare vinnare

Hur kändes det att höra ditt namn utropas som vinnare? Du såg lite rörd ut?

– Ja, det var jag inte beredd på. Jag trodde det nästan inte, och tänkte "valde de verkligen rätt?" Haha, men jag är nöjd.

På kvällen firades det, och Johan blev ordentligt gratulerad av stolta kollegor både på plats och på telefonen. Lite bubbel blev det också, vilket inte hör till vanligheterna.

– Nej, det brukar jag inte dricka, men mina vänner insisterade. Jag fick också passa på att skryta lite!

"Har bara skött mitt arbete"

När vi några dagar innan prisutdelningen ringde upp Johan för att gratulera till nomineringen berättade han att han alltid kallat sig för världsmästare, men att det är något han fått äta upp genom livet. Det är svårt att ta beröm, menar han. Nästan lättare att hantera motsatsen.

Känner du dig lite mer som en världsmästare just nu?

– Ja, det får jag nog säga. Men egentligen har jag ju bara skött mitt arbete.

Att vinna Stora Infrapriset innebär inte bara ära och uppmärksamhet, utan också en prissumma på 30 000 kronor, som är ett personligt pris att använda till precis vad man vill. För Johan är det uppenbart vad pengarna ska gå till.

– Jag är gift, så hälften ska ju väck, haha! Det blir nog till att göra något för familjen, de stöttar mig och de står ut med sena kvällar och helger när jag är borta. Jag vill ge något tillbaka till dem.

Framtiden blir som den blir – men kundernas behov är alltid i fokus

Vilka planer Johan har för företaget den närmaste tiden har han svårt att svara på. "Det blir som det blir".

– Jag har aldrig haft någon plan utan försöker alltid bara lösa kundernas behov. Får vi frågan om vi kan göra något så tittar vi på det. Men vi ska ha det bra, ha det roligt på arbetet.

Att ha roligt på jobbet betyder att ta sig an utmaningar och pröva nya vägar, och därför utvecklas och växer JKN Entreprenad hela tiden, med eller utan plan.

– Vi har haft växtvärk sedan vi startade, så kanske är det bra att komma till ro lite också. Är det lugnt en vecka hittar man något att göra. Är man inte fullbelastad så kommer tankarna, och då kan det ske någon utveckling.

Företaget jobbar en hel del med att restaurera sjöar och anlägga våtmarker. I framtiden hoppas Johan på fler sådana uppdrag.

– När man jobbar med vatten så vet man aldrig hur det går. Det är en annan typ av arbetssätt, och lite fler utmaningar. Men killarna tycker det är roligt!

Inte rädd att pröva nya saker

Hållbarhet är ju viktigt för dig, hur vill du utveckla företaget på den fronten?

– Jag försöker förnya, vill alltid ha det senaste. Vi är inte rädda att pröva nya saker. Om det kommer ett nytt redskap eller en ny maskin, då provar vi direkt och lämnar feedback.

Höga krav från beställare gör det nödvändigt att fortsätta investera, menar Johan. Men det handlar också om en vilja att ha de bästa grejerna, de som funkar bäst.

– Masshantering jobbar vi också mycket med, men där är myndigheterna inte riktigt med. Vi kör mycket på deponin som skulle kunna återanvändas. Vi har två hubbar, kanske får vi titta på fler lokaliseringar framöver.

Ni satsar ju hårt på att lägga mer egna anbud i stället för att köra på timme. Berätta om det.

– Med timkörning går det inte att ha samma planering, och det blir inget hållbart arbetssätt. Det är klart att det var svårt när vi började, men när vi väl hade tagit steget till att lämna mer anbud så gick det rätt bra ändå. Det är bra att kunna styra mer själv.

Nyligen lade han anbud hos Trafikverket för första gången, på en cykelväg. Det var enkelt, tycker Johan, och tillägger att det snarare är kommunerna som blivit lite knepiga. Fler egna anbud är hur som helst något han kommer fortsätta med.

– Det är roligare med egna jobb. Det kan kosta stora pengar, men man kan också tjäna en slant!

Därför blev Johan årets vinnare

När vinnaren av Stora Infrapriset ska utses tittar juryn på tre kriterier: kreativitet och innovation, hållbarhet ur tre perspektiv (miljömässig, social och ekonomisk) och att man är en förebild för branschen. Så här utmärkte sig Johan och tog sig hela vägen till vinst i år:

Med medvetna satsningar inom teknik, utveckling och hållbarhet har Johan likt en racerförare tagit företaget från 0 till 90 miljoner kronor på tio år.

  • Johan är en markentreprenör som jobbar brett och har nischat sig kompetensmässigt inom klimat- och hållbarhetsområdet.
  • Johan satsar särskilt på uppdrag som bidrar till ett mer hållbart klimat, som att restaurera sjöar och anlägga våtmarker.
  • Han undersöker ny teknik och investerar återkommande i tekniska lösningar, även där med hållbarhet i fokus. Han har till exempel anskaffat maskiner med halverad bränsleförbrukning, han stöttar biobränsleproduktion genom egen skog och har byggt upp en verksamhet för återvinning och cirkulär hantering av massor.
  • Johan vågar testa nya saker och ge sig i kast med utmaningar som andra ryggar ifrån. Han är en ledare som lyssnar på sina medarbetare och jobbar mycket aktivt med arbetsmiljön.
  • Johan är en god förebild för branschen och visar hur han som företagare genom kreativitet och innovation kan bidra till ett bättre klimat, och samtidigt bygga upp ett mycket framgångsrikt entreprenadföretag.

Om de tre slutkandidaterna

Intervju med Fredrik Kallin på Vemdalens Sprängtjänst AB

Intervju med Henrik Gustavsson på SG Maskin AB

Intervju med Johan Klarin Nilsson på JKN Entreprenad AB

Vem vinner Stora Infrapriset nästa gång?

Stora Infradagen 2025 äger rum 23–24 januari på Stockholm Waterfront. Då ska Stora Infrapriset delas ut nästa gång. Har du tips på vem som kan bli vår nästa vinnare? Skicka in din nominering.

Publicerad 30 January 2024