user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

"Det är inte min sak att vara polis"

Om samhället vill att företagen ska vidta extra åtgärder för att skydda sig mot stöld får de säga det uttryckligen, menar Johan Blomqvist, vd på Vannesta Entreprenad AB. Foto: Pixabay/ME

STÖLDER I BRANSCHEN. Maskinentreprenörernas drygt 4 100 medlemsföretag är hårt drabbade av stöld. Här berättar en ME-medlem hur det ser ut på hans företag, vad han tror om framtiden och vad han tycker om att behöva lägga pengar på stöldförebyggande åtgärder.

Vannesta Entreprenad AB startades 1990. Företaget finns i Stallarholmen och arbetar främst runt om i Mälardalen. ME-medlemmar har de varit ända sedan 1991.

När vi ringer upp företaget för att prata om stölder i branschen är det en något uppgiven vd som svarar. Johan Blomqvist berättar att de varit enormt drabbade ett tag, vid ett större bygge. Det enda som bet var en egen lösning med inofficiella nattliga patruller.

– Men peppar peppar, nu har vi inte haft något på ett tag.

Förutom drivmedel har de blivit av med lösa delar på Vannesta, exempelvis GPS:er. Försäkringsbolaget rekommenderar att lämna kvar sakerna, berättar Johan. Men numera plockar man bort allt löst på kvällarna.

Vad är det värsta med att bli utsatt för stöld?

– Det var jobbigare förr, då kände man sig nog mer trampad på. Nu är man van, och bryr sig knappt.

Politikerna har varit naiva

Johan Blomqvist menar att han är en god skattebetalare, en samhällsmedborgare som bidrar. Men någonstans går gränsen för vad han själv ska behöva göra för att få bukt med problematiken.

– Det är inte min sak att vara polis. Kräver samhället det, då får de säga det uttryckligen.

Orsakerna till det ökade antalet stölder vill han inte spekulera kring. Men det är "inte för inte som det blivit så här". Politikerna har varit naiva.

– Vi är blåögda, vi tror att vi lever i Sverige på 60-talet. Våra lagar är inte anpassade efter internationella ligor.

Utredningar som läggs ner i samma veva som de startas

Stölder mot företag i mark- och anläggningsbranschen är ett omfattande problem. Hälften av medlemsföretagen drabbades av stöld under 2022, visar ME:s nya stöldrapport. Det innebär en fortsatt hög nivå, efter den kraftiga uppgång från 34 till 55 procent som skedde mellan 2020 och 2021.

För Johan känns det mest tråkigt. Stölderna orsakar onödigt och oproduktivt arbete, försäkringsfrågorna tar tid. Utredningar som läggs ner skapar också irritation och uppgivenhet.

– Våra grejer har hittats i Polen. Då har det visat sig att de inte var internationellt efterlysta, bara efterlysta i Sverige. Polisen lägger ner utredningen i samma brev som de säger att de startat den.

Alla saker hamnar inte i Polen, vill Johan Blomqvist understryka, och allt handlar inte om internationella ligor. Det finns oärliga entreprenörer i Sverige som köper billiga grävsystem också. En viss ilska känner han, men han har svårt att veta vart han ska rikta den.

– Det handlar inte om att vara emot någon person. Jag är emot stölder.

Larm skrämmer bort, men kostar för mycket

Vår undersökning visar att 95 procent av medlemsföretagen arbetar med brottsförebyggande åtgärder. Vad gör ni på Vannesta?

– Vi tankar på morgonen, bara det som ska gå åt under dagen. Larm kanske skrämmer bort, men det kostar. Det är inte värt pengarna. Jag skulle vilja att det var "sätt på skiten så blir du av med besvären", men så är det inte, säger Johan med en suck.

Vaktbolag ger han inte mycket för. Då och då ringer det vaktbolag och vill att han ska prova just deras vakter. Men hittills är han inte så imponerad av vad de kunnat erbjuda för skydd. Och dessutom vill han inte att det ska behövas.

– Då får väl staten säga det, "vi har inga poliser". Ska vi behöva anställa vakter som kollar att samhällsmedborgarna inte stjäl från andra? Då får jag betala för en till, vem ska stå för det? Jag ska inte bara ha anställda på dagarna, dessutom någon som inte producerar något på nätterna? Det är inte okej.

Fler åtgärder man ägnar sig åt på Vannesta är att parkera maskinerna så att de är svåra att komma åt, och att ta kort på tankmätaren på kvällen, för att kunna kontrollera nivåerna dagen efter.

"Tror inte det går att vända, tror man får anpassa sig"

Det genomsnittliga stölddrabbade ME-företaget hade kostnader på en kvarts miljon under förra året, visar den nya stöldrapporten. Det är pengar som skulle kunna läggas på något vettigare, tycker Johan. Det finns alltid hål att stoppa i. Man kan sänka belåningen, slippa räntekostnader.

– Stölderna skapar onödigt arbete, och en djävulskt onödig kostnad. För försäkringsbolagen, för oss som har försäkringen, för alla.

När han får frågan vad som behöver ske för att vända samhällsutvecklingen blir han tyst och funderar en stund. Han medger sedan att han inte har något bra svar. Det är inte enbart på högre nivå som en förändring måste till. Ingen är oskyldig, menar han. Om det är en dyster eller bara realistisk framtidsbild han har är omöjligt att veta.

– Jag tror inte att det går att vända. Jag tror man får anpassa sig i stället. Sätta ett lås till på dörren. Jag är 56 år och hinner kanske inte uppleva att det blir bättre. Man får kämpa på med det man har.

Hårdare straff är en väg, men det kräver att de som stjäl åker fast. Johan har svårt att se att det skulle göra skillnad för de problem som branschen har. Han nämner satsningar på skolan, eller fler ungdomsgårdar, men landar i att inte heller det skulle göra någon större skillnad.

– Så länge det finns 12-åringar som hör av sig med cv till kriminella nätverk… Dessutom tror ungdomarna inte att det spelar någon roll om de gör något dumt idag. Det får så lite konsekvenser.

Anmäler ni allt ni råkar ut för till polisen?

– Ja, vi anmäler i princip allt. Det kan hända att man glömmer någon gång, men annars anmäler vi allt.

Årets stöldrapport och mer läsning

Maskinentreprenörernas stöldrapport 2023 (pdf 1,66 MB)

Sammanfattning av Maskinentreprenörernas stöldrapport 2023

Prioriterat område för ME: Företagens utsatthet för brott

Mer om brottslighet mot företag på Stora Infradagen

Stora Infradagen äger rum 25–26 januari på Stockholm Waterfront. Torsdagen är vikt åt medlemmarna och bjuder på företagsnära och aktuella ämnen som yrkesbevis, helektrifierade arbetsplatser, AI – och brottslighet mot företag.

Program och anmälan:

Stora Infradagen 2024

Publicerad 16 October 2023