user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Avtalsrörelsen går in i ny fas när "märket" är satt

Här på Storgatan 5 förhandlades märket fram. En historiskt hög nivå, säger Claes Arenander, förhandlingschef på ME. Foto: Holger Ellgaard/Ryno Quantz

ME kan börja sikta in sig på slutförhandlingar i sina kollektivavtal. 31 mars sattes det så kallade märket för löneökningar, när ett nytt industriavtal slöts. Nu fortsätter ME förhandlingarna med facken.

I varje avtalsrörelse förhandlar fackförbund och arbetsgivare inom exportindustrin fram ett märke för löneökningar. Sedan många år tillbaka fungerar detta märke som en norm på hela arbetsmarknaden.

Den 31 mars blev det nya industriavtalet klart. Avtalet innebär en lönehöjning på 7,4 procent fördelat på två år: 4,1 procent i år och 3,3 procent nästa år.

Alla Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer, inklusive ME, har röstat för att ställa sig bakom industrins normering. Claes Arenander, förhandlingschef och vice vd på ME, menar att det är glädjande att industrins parter nu har kommit överens.

– Det är precis den förutsägbarheten som entreprenadbranschen behöver nu när vi går mot osäkrare tider. Vad gäller nivån på 7,4 procent så är den historiskt mycket hög och på gränsen för vad företagen klarar av i och med övriga kostnadsökningar i form av exempelvis drivmedel och råvaror. Men även om det är smärtsamt för företagen så tror jag att de har förståelse med tanke på hur det ekonomiska läget är just nu.

"Vänta med att justera lönerna"

När märket nu är satt har en viktig milstolpe passerats, och ett tydligt ramverk finns på plats inför ME:s fortsatta förhandlingar för medlemsföretagen under kommande veckor.

ME:s kollektivavtal löper ut 30 april respektive 31 maj.

– Viktigt för medlemsföretagen är att vänta med att justera lönerna till dess att vi har våra nya avtal på plats, säger Claes.

Detta har hänt hittills i avtalsrörelsen:

 Följ med i avtalsrörelsen 2023

Publicerad 03 April 2023