Appen Säkerhetscenter
I den kostnadsfria appen Säkerhetscenter kan du snabbt polisanmäla brott mot ditt företag och ta del av flera andra smarta och lättanvända funktioner. Så här gör du för att ladda ner ME-versionen av appen.
Brott mot företag
MEDLEMSFÖRMÅNER. I årets medlemsundersökning hamnar brott mot företag i topp som den viktigaste frågan. I början på juni lanserade vi en ME-version av appen Säkerhetscenter. I den kan du som företagare snabbt och smidigt anmäla brott, och ta del av andra smarta funktioner.
Det har gått 35 år sedan Peter Sundin startade företag med sin bror Kalle. ME-medlemmar har Bröderna Sundins Entreprenad AB i Hedesunda hunnit vara i 20 år. På firman råkar man ut för tre till fem stölder per år, och ett fakturabedrägeri varannan månad, ungefär. Diesel och redskap, och i undantagsfall hela maskiner blir man av med. Frågan om brott mot företag är jätteviktig, säger Peter på telefon när vi ringer upp för att prata om ME:s nya app.
– Vi måste kämpa mot all brottslighet. Från den lilla bluffakturan till de stora stölderna och inbrotten.
Appen Säkerhetscenter togs fram av Svensk Handel (ME:s systerorganisation inom Svenskt Näringsliv) år 2018. Sedan dess har tusentals användare hittat till den. Och nu finns alltså en branschspecifik version för maskinentreprenörer. Bluffakturor, skadegörelse, stölder, hot, våld och bedrägerier – allt detta går att anmäla till polisen direkt i mobilen.
Om appen och hur du laddar ner den
Så jobbar ME i frågan om brott mot företag
Peter Sundin ser positivt på ME-versionen av appen.
– Jättebra! Att det blir lätt att anmäla är en förutsättning för att man faktiskt ska anmäla, resonerar han.
Det har hänt mer än en gång att han låtit bli, då erfarenheten gör att han ändå inte tror att brottet blir löst. I det är han inte unik, ME:s stöldrapporter visar samma sak. Bara hälften av brotten polisanmäls, och att man låter bli beror till stor del på att det inte upplevs vara lönt att anmäla eftersom utredningarna bara läggs ner.
Appen i sig löser inga enskilda brott, men den kan hjälpa till att minska det stora mörkertal som uppstår när företag låter bli att anmäla brott de utsätts för. I ME:s undersökningar framkommer också att många tycker att det är tidskrävande att anmäla, något som även Peter har erfarenhet av.
– Ja, visst är det långa telefonköer. Man har ju en verklighet att förhålla sig till också, som tar tid.
– Den kan hjälpa till att påvisa allt som egentligen sker. Blir det lättare att anmäla får vi upp statistiken.
Med bättre statistik får ME ett verktyg för ännu tuffare påverkansarbete. För användaren finns det flera fördelar förutom den smidiga anmälningsfunktionen. I appen finns bland annat den erkända Varningslistan, som varnar för oseriösa företag, bluffakturor och vilseledande försäljning.
– Ja, ganska. Jag har inte större verksamhet än att jag är med i vad vi köper. Men en del är väldigt sofistikerade i sina fakturautskick, det är först i den lilla texten längst ner som det står att det inte är en faktura utan ett erbjudande.
Till hösten ska appen fyllas på med ännu mer matnyttigt för företagarna. Checklistor, tips och råd om stöldförebyggande arbete, bland annat. Appen är öppen för alla företagare att använda, och ME-versionen specifikt för medlemmar är bara en av alla förmåner som ingår i medlemskapet.
För Peter, som också är förtroendevald och sitter i regionstyrelsen för region 2, är det helheten som är det stora värdet med att vara med i ME. Att organisationen jobbar för branschen och driver frågor gentemot beslutsfattarna. Och att ha någon att ta stöd av som arbetsgivare.
– Vi får mycket hjälp av att ha ME med som ett bollplank, i jättemånga frågor.
MedlemsfaktaNamn: Peter Sundin. |
Publicerad 12 August 2024