user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Därför är Säkerhetsparken värd ett besök: "Utbildning som sticker ut"

Verksamhetschef Björne Karlsson under en utbildning. Foto: Rosie Alm

MEDLEMSFÖRMÅNER. Byggbranschens Säkerhetspark utanför Arlanda i Stockholm erbjuder bygg- och anläggningsbranschen en unik möjlighet att i grupp skapa samsyn kring säkerhet. ME är sedan hösten 2023 partner, vilket ger ME-medlemmar bra rabatt på utbildningen.

Säkerhetsparken är en del av bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. Vid olika uppbyggda områden får de som går utbildningen diskutera och reflektera kring arbetsmiljöfrågor i alla skeden. Konceptet kommer från Finland och i Sverige invigdes parken i oktober 2019.

Vi ringde upp verksamhetschef Björne Karlsson för att höra varför parken är värd ett besök.

– Det är en utbildning som sticker ut, som ger hela företaget ett nytt tänk vad gäller arbetsmiljö.

Simulerad arbetsmiljö gör hela skillnaden

Många tror att det bara handlar om att utbilda yrkesarbetarna, berättar Björne Karlsson, men så är det inte.

– Det är hela bolaget, från vd och neråt. Det är det som är styrkan med utbildningen.

Vad är det man får öva på i Säkerhetsparken, kan du ge exempel?

– Det är inte direkt att man övar eller tränar, utan det är mer diskussioner. Hur checkar vi in innan vi sätter oss i maskinen, hur pratar vi om hur vi mår? Vi tar upp de mjuka värdena också.

Kvartsdamm och buller är två riskfaktorer man kan få diskutera kring under sitt besök. Grävda schakter också, vilket Björne menar är något som hamnat i skymundan i branschen, som har mycket fokus på arbete på höjd.

I parken finns ännu ingen hjullastare eller grävmaskin, men förhoppningen är att få någon sådan maskin på plats, för att utöka nyttan för de besökande företagen.

Att stå ute i en simulerad arbetsmiljö och diskutera kring till exempel spontkassetter och tungavspärrning gör hela skillnaden, menar Björne. Det blir andra slags diskussioner som uppstår, när man reflekterar över olika scenarion.

Vad får ni höra för feedback från företag som besökt parken?

– Jättebra. Det ligger jättehögt. Det är framför allt de öppna frågorna och diskussionerna som uppskattas så mycket.

Skräddarsydd utbildning

Att ME sedan i höstas är partner i Säkerhetsparken betyder för små och medelstora medlemsföretag en fin rabatt på utbildningen, cirka 25 procent.

Säkerhetsparken skräddarsyr utbildningen efter företagets behov, därför utbildas bara ett företag per tillfälle. Har man färre anställda får man en utbildning anpassad efter det. Har man svårt att komma i veckorna kan det gå att få utbildningen på en helg, berättar Björne.

Introduktionsdelen ser ungefär likadan ut för alla. Sedan bygger resten av upplägget på vilka specifika utmaningar och problemområden man har på företaget. Det finns en röd tråd genom utbildningen, men diskussionerna som uppstår varierar och gör varje utbildningstillfälle unikt.

Att skapa en samsyn på hela bolaget är viktigt. Alla måste inkluderas.

– Vissa skickar bara skyddsombuden på sådana här utbildningar, men det vill inte vi om vi får bestämma. Det ger inte den stora förändringen.

"Inte vad som står i pärmen som är viktigt"

Samsyn betyder också att arbetsmiljöfrågor måste prioriteras på riktigt, inte bara i teorin. Det finns ingen som inte pratar arbetsmiljö nu, "det är modernt".

– Men det är inte vad som står i pärmen som är viktigt, utan vad vi gör, säger Björne.

Det handlar om säkerhetskultur?

– Ja, men det blir ofta enstaka personer i bolagen som sätter normen, snarare än bolaget självt. En platschef kan inte sätta en säkerhetskultur, medan någon annan på bolaget sätter en annan.

Hur ser då framtidsplanerna för parken ut? Utveckling sker hela tiden, utefter företagens önskemål. På senare tid har man startat speciella utbildningar: arbete på höjd, brandfarliga arbeten, omhändertagande vid olycka. Det finns också förhoppningar om att kunna komma ut till bolagen och utbilda på plats. Och så var det det där med maskinerna också.

– Vi hoppas ju få en hjullastare på plats. Inte för att köra, men för att kunna prata om sikt och kanske kunna visa ny teknik vad gäller säkerhetszoner.

Säkerhetsparken har öppet året om, eftersom alla årstider har sina utmaningar. Har man ett gäng nyanställda kan ett besök vara en bra teambuildingaktivitet för att få ihop gruppen. Det är särskilt den biten Björne Karlsson vill trycka på.

– Vi har jätteroligt på utbildningarna. Vi blandar skratt med allvar. Det blir mycket öppna diskussioner. Ibland lite jobbiga, men alltid med ett leende. Det är viktigt.

Fakta om Säkerhetsparken

  • Anläggning på 15 000 m2 där alla som arbetar i byggprocessen ges möjlighet att gå utbildningar och reflektera kring beteenden och attityder. 
  • Säkerhetsparken ligger utanför Arlanda i Stockholm.
  • ME-medlemmar med upp till 15 anställda har cirka 25 procents rabatt på utbildningen.
  • Kurser hos Säkerhetsparken.
  • Säkerhetsparkens webbplats.

 

Tips: lyssna också på Säkerhetsparkens podcast: Arbetsmiljö Ledarskap och Harmoni.

Fler medlemsförmåner

Som medlem hos oss får du tillgång till allt ifrån rådgivning och experthjälp till exklusiva rabatter.

Fördelarna med att vara med i ME

Publicerad 05 March 2024