Vad krävs för att få köra maskin?
Myndigheter, beställare och kollektivavtal ställer krav på kunskaper, utbildning och kompetens för den som ska köra grävmaskin eller andra anläggningsmaskiner.
Utbildning
Efterfrågan på maskinförare är stor. Vår utbildning är nära kopplad till branschens företag och gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Efter utbildningen kan du få ett fritt och roligt jobb i en bransch i stark utveckling.
Att bli maskinförare är en omväxlande utbildning. Du får bland annat lära dig att:
Ett genomgående tema under hela utbildningen är säkerhet, arbetsmiljö och kvalitetsaspekter när du utför olika arbetsmoment. Kurslängden är 30 veckor.
Kursplan för maskinförarutbildningen
Under utbildningen till anläggningsmaskinförare lär du dig köra och underhålla anläggningsmaskiner så som grävmaskin och hjullastare. Du lär dig att bygga vägar och husgrunder, lasta olika typer av material och att gräva och lägga vatten- och avloppsledningar. Dessutom får du arbeta med laser och GPS-utrustning för höjdmätning och positionering.
ME-skolan är skolan för dig som vill ha de bästa förutsättningarna under utbildningen. Vi har moderna maskiner från Caterpillar, så att du alltid får jobba med den senaste tekniken och med en variation av maskintyper. Vi har också många lärare på våra skolor, så att du alltid kan få hjälp eller ställa frågor.
Utbildningen finns på nio orter. Om du inte bor i den kommun utbildningen finns, kan du ändå få utbildningen godkänd av din egen kommun.
Maskinförarutbildning i Uppsala
Maskinförarutbildning i Bålsta (Håbo)
Maskinförarutbildning i Varberg
Maskinförarutbildning i Örebro
Maskinförarutbildning i Skellefteå
Maskinförarutbildning i Svalöv
Maskinförarutbildning i Linköping
Maskinförarutbildning i Kiruna
Maskinförarutbildning i Söderhamn
Under utbildningen gör du arbetsplatsförlagt lärande (APL) i sammanlagt 3–4 månader. Det ger dig en bra inblick i branschen samtidigt som du knyter viktiga kontakter inför ditt kommande yrkesliv. Under APL-tiden har du en handledare på företaget som hjälper dig att komma in i företagets rutiner och delar med sig av sin erfarenhet och ger råd och tips.
I kursplanen ingår även de behörighetsutbildningar som branschen efterfrågar: APV 1-2 (Arbete på väg) och ADR-S 1.3 (transport av farligt gods).
För att kunna söka behöver du uppfylla förkunskapskraven. Du kommer behöva köpa en del material, men kan söka studiebidrag och studielån för att finansiera dina studier.
Du behöver vara 20 år eller äldre och ha B-körkort. Du behöver också vara godkänd i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå.
Du behöver betala 2 000 kronor för läromedel. Du måste också skaffa skyddsskor och varselkläder (de neongula arbetskläderna) klassificerade för klass 3.
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du kan söka studiebidrag och studielån hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN).
Ansökan till utbildningen sker genom din hemkommuns webbplats.
För att få ditt yrkesbevis och kunna köra själv behöver du gå som lärling efter utbildningen. Du måste själv söka anställning som lärling och får lärlingslön under tiden du arbetar. Lärlingstiden är över när du har gjort en kvalificeringstid på 24 månader.
Uppdaterad 25 August 2023
Administratör kurser och yrkesutbildningar
Bålsta