user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Andningsskydd

Det finns lika typer av andningsskydd och det är viktigt att välja rätt skydd för dina anställda beroende på förutsättningarna. Se också till att alla har kunskap om hur skydden ska användas. Ni kan få hjälp med tillpassningsprovning på företaget.

Andningsskydd kan delas upp i två olika grupper: filterskydd och andningsapparater. Filterskydd tar luft från omgivningen och filtrerar bort skadliga föroreningar, medan andningsapparater förses med ren luft, till exempel tryckluft.

Läs mer om andningsskydd hos Arbetsmiljöverket

Välj rätt andningsskydd

För att kunna välja rätt andningsskydd är det viktigt att kartlägga de olika risker som finns och vilka arbetsuppgifter som ska utföras. Du måste också ta hänsyn till miljöfaktorer och om det finns särskilda bestämmelser som måste följas för det arbete som ska utföras.

De flesta andningsskydd består av en ansiktsdel i kombination med ett filter eller en anordning som kan tillföra ren inandningsluft.

Ansiktsdelen kan vara:

  • en halvmask – täcker användarens näsa, mun och haka och hålls på plats med justerbara band (tätar mot användarens ansikte och finns i olika storlekar),
  • en helmask – täcker användarens ögon, näsa, mun och haka och hålls på plats med justerbara band (tätar mot användarens ansikte),
  • ett visir – täcker ansiktet och del av huvudet (glasögon går att använda under visiret),
  • en heltäckande huva – täcker hela huvudet (glasögon går att använda under huvan).

Om man har skäggväxt är det lämpligt att använda visir och huva eftersom hel- och halvmask inte tätar ordentligt.

Se till att alla har kunskap om hur andningsskydden ska användas

Innan din personal börjar använda andningsskydd är det viktigt att de får kunskap om:

  • varför andningsskyddet behövs och när det ska användas,
  • hur man kontrollerar passformen och att andningsskyddet sluter tätt,
  • vad felaktig användning innebär,
  • vad utrustningen har för begränsningar och användningstid,
  • hur man anpassar och tar på andningsskyddet,
  • hur man kontrollerar andningsskyddet innan varje användning,
  • hur man byter filter,
  • hur man ska förvara och underhålla andningsskyddet samt byta filter.

Individuell utprovning av andningsskydd

Du som är arbetsgivare ska se till att andningsskydden är individuellt utprovade. Anledningen är att ett och samma andningsskydd inte passar alla ansikten. För att skyddet ska skydda som förväntat, behöver användaren ha en storlek och en modell som passar honom eller henne.

Innan du köper in andningsskydd, kan du be leverantören att visa olika modeller och storlekar så att användarna kan välja skydd som passar dem.

Tätsittande andningsskydd

Om en medarbetare ska använda ett så kallat tätsittande andningsskydd, ska du som arbetsgivare se till att tätheten provas individuellt genom en så kallad tillpassningsprovning.

För att tätsittande andningsskydd ska fungera krävs att användaren har slät hy eller är helt renrakad i området i ansiktet där skyddet ska sluta tätt. Ansiktsbehåring, ärr, leverfläckar och andra ojämnheter kan göra att skyddet inte sluter tätt i det området.

Tillpassningsprovningen ska göras innan andningsskyddet börjar användas för första gången och därefter vid varje byte av modell eller varumärke eller vid andra förändringar av skyddets passform, till exempel vid viktnedgång, viktuppgång, ansiktsoperationer med mera.

Mellan tillpassningsprovningarna är det viktigt att användaren löpande gör egna kontroller att skyddet fortfarande sluter tätt så att skyddseffekten kvarstår.

Tillpassningsprovningen ska göras med en lämplig kvantitativ eller kvalitativ metod. Det finns bland annat två kvantitativa metoder som går ut på att mäta antal partiklar innanför respektive utanför andningsskyddet. Det finns också en kvantitativ metod som går ut på att mäta lufttrycket i andningsskyddet.

Här kan du få hjälp med tillpassningsprovning

Som arbetsgivare kan du vända dig till ett företag som utför tillpassningsprovningar eller till din leverantör av andningsskydd för att se om de har tillpassningstestare. Ett annat alternativ kan vara att låta utbilda egen personal.

Provningen ska göras av en person med kunskaper om användning av andningsskydd och de metoder som används vid tillpassningsprovning. Det finns företag och organisationer som ordnar utbildningar i tillpassningsprovning.

Bör förnyas årligen

Rekommendationen är att tillpassningstesten förnyas årligen enligt ISO-standarden 16975-3 om Andningsskydd – Val, användning och underhåll – Del 3: Tillpassningstestning.

Ta hjälp av vår partner Ahlsell

ME har samarbetsavtal med Ahsell som säljer andningsskydd och som erbjuder tillpassningsprovningar:

Dina medlemsförmåner hos Ahlsell

Uppdaterad 15 January 2025

Har du frågor?

Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, måndag-fredag 816. Du kan också mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!