Har du frågor?
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, måndag-fredag 8–16. Du kan också mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!
Du som arbetsgivare ska enligt diskrimineringslagen arbeta aktivt och förebyggande för att motverka diskriminering, samt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund.
Diskriminering är förbjudet inom arbetslivet. Därför har du som arbetsgivare ett ansvar för att arbetstagare och arbetssökande inte blir utsatta för diskriminering. Det framgår av diskrimineringslagen.
Det är också ditt ansvar att samverka med dina anställda kring aktiva åtgärder för att uppnå lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet.
En förenklad beskrivning av lagens definition av diskriminering är att en person missgynnas eller kränks. Missgynnandet eller kränkningen ska också ha samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna:
Skyddet mot diskriminering gäller i alla situationer som har samband med arbetet. Det gäller händelser på arbetsplatsen men också sådant som händer utanför, om dessa har ett samband med arbetet (till exempel tjänsteresor och personalfester). Skyddet omfattar samtliga diskrimineringsgrunder.
Du som arbetsgivare får inte diskriminera den som är:
Diskrimineringsgrunder på lättläst svenska – DO
Förutom ett förbud mot diskriminering ställer diskrimineringslagen krav på att alla arbetsgivare ska arbeta med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering på arbetsplatsen.
Arbetet ska genomföras kontinuerligt i fyra steg: undersöka, analysera, åtgärda och följa upp, inom följande fem områden:
Du som är arbetsgivare och har 25 eller fler arbetstagare ska under året skriftligen dokumentera arbetet med aktiva åtgärder.
För vägledning i arbetet med aktiva åtgärder, se Diskrimineringsombudsmannens guide:
Din guide till aktiva åtgärder mot diskriminering – DO
Andra viktiga åtgärder för att främja att alla behandlas lika på en arbetsplats är riktlinjer och rutiner mot trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier samt årlig lönekartläggning.
Som arbetsgivare ska du ha riktlinjer i din verksamhet som tydliggör att inga former av trakasserier accepteras på arbetsplatsen.
Om sådana beteenden ändå förekommer ska du också ha rutiner för praktisk vägledning om hur sådana händelser hanteras. För att riktlinjerna och rutinerna ska fungera är det viktigt att alla i verksamheten känner till dem. Av rutinerna ska detta framgå:
Alla arbetsgivare ska göra en lönekartläggning varje år för att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga skillnader i lön mellan kvinnor och män. Även andra anställningsvillkor, såsom tjänstebil, bostads- eller reseförmåner, bonussystem och liknande, ska omfattas av kartläggningen.
I lönekartläggningen ska du som arbetsgivare bedöma om löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete har ett samband med kön. För att kunna göra den bedömningen ska du göra både en kartläggning och en analys. Den grundläggande frågan är alltså om kön på något sätt har haft betydelse vid lönesättning.
Har du minst tio anställda ska du även dokumentera arbetet med kartläggningen.
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, måndag-fredag 8–16. Du kan också mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!
Uppdaterad 19 December 2024